Steun onze actie WeGoSTEM

Voor onze actie WeGoSTEM zoeken we nog vrijwilligers. Doe mee via WeGoSTEM.be/meedoen

WeGoSTEM

In de maatschappij is technologie alom aanwezig: smartphones, robotgrasmaaiers, drones, intelligente zeepdispensers en binnenkort ook zelfrijdende auto’s. Onze wereld is sterk gedigitaliseerd. Computers en andere intelligente apparaten zijn onmisbaar geworden, zowel op het werk als thuis. Hoewel de technologie zeer snel wijzigt, blijven de onderliggende principes grotendeels dezelfde. Het is dus niet enkel van belang dat alle jongeren de bestaande technologie leren gebruiken, ze moeten ook begrijpen hoe het eigenlijk allemaal in elkaar zit. Met het WeGoSTEM-project draagt Dwengo zijn steentje bij. Naast het enthousiasmeren van de kinderen in de klas, willen we ook jou als leerkracht ondersteunen met extra materiaal waarmee je onmiddellijk aan de slag kan. Extra uitleg en het materiaal bij het boekje vind je hier. Dit boekje kan je bovendien ook downloaden (nieuw). Dit is handig indien je nog geen fysiek exemplaar hebt, het boekje wil delen met een collega of je wat extra materiaal wil printen.


Programmeren zonder computer

Op zoek naar meer opdrachten? Bekijk eens:

Grafisch programmeren met gratis software

De WeGoSTEM uitleenkit

Momenteel zijn we druk aan de weer in het kader van het WeGoSTEM-project tijdens Europese Code Week. Na 22 oktober vind je hier extra informatie over het inschrijven en uitlenen van de WeGoSTEM-tekenrobot. Kan je echt niet wachten? Neem dan alvast een kijkje op het programmeren van de Dwenguino in Blockly.

Initiatiefnemers

WeGoSTEM is een initiatief van Dwengo vzw en SheGoesICT en wordt ondersteund door een heleboel vrijwilligers. Dwengo vzw kan terugvallen op een pak ervaring met educatieve robotica dankzij onder meer de Dwengo robot competition (in samenwerking met de UGent) en het UDAVI-project dat kansarme Indiase kinderen van STEM liet proeven. SheGoesICT bestaat uit Valerie Taerwe (AE), Nele Van Beveren (KBC), Laura Monten (Colruyt Group) en Liesbet Wouters (NXP). Valerie, Nele en Laura namen begin 2017 deel aan de wedstrijd Young ICT Lady of the Year 2017, georganiseerd door Data News, en haalden tot de Top 5. Valerie Taerwe verdiende haar sporen als medeoprichter van G-flux en werd door de vakjury van Data News uitgeroepen tot winnares. Nog tijdens de wedstrijd kwamen deze ladies op het idee om samen iets uit te bouwen rond STEM. Na een eerste try-out in één klas bleek het idee zeer succesvol en iets later maakte Liesbet het team SheGoesICT helemaal compleet.

Additional Materials