Steun onze actie WeGoSTEM

Voor onze actie WeGoSTEM zoeken we nog vrijwilligers. Doe mee via WeGoSTEM.be/meedoen

Bouw jouw eigen robot

Een intelligente robot bouwen in de klas hoeft geen lastig parcours te zijn. Integendeel! Uitdagingen en succeservaring gaan hand in hand. Doorzetten en glunderen wisselen elkaar af. De inhoud van dit boekje kwam tot stand in co-creatie met leerkrachten en leerlingen van Sint-Bavohumaniora en werd al meermaals uitgetest in de klas. Wat komt er kijken bij een robotproject? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe kan je differentiëren? Wat zijn de basisvaardigheden die je nodig hebt? Dit en nog veel meer vind je in ons robotboekje. Kortom, alles wat een leerkracht moet weten om zelfzeker aan de slag te kunnen gaan met robotica!


Overal robots

Technologie speelt een belangrijke rol in onze maatschappij. Denk maar aan de smartphone die je dagelijks gebruikt of de webshops die je bezoekt. Maar technologie betekent ook: drones, zelfrijdende auto’s, het internet der dingen (IoT, Internet of Things) en... robots, die steeds vaker ingezet worden in de industrie. Gelukkig maar! Ze nemen saaie of gevaarlijke taken van mensen over, en ze helpen een handje in onder meer de chirurgie en de ouderenzorg. In ons boek Bouw jouw eigen robot gaan we dieper in op de geschiedenis van de robotica en gaan we dieper in op de kunstmatige intelligentie. Zelfs dromende robots komen aan bod.

Zelf een robot bouwen

Na de introductie gaan we dieper in op alle bouwblokken van de robot. Aan de hand van verschillende voorbeelden wordt uitgelegd hoe je jouw eigen robot kan bouwen. Dit hoeft overigens niet duur te zijn. Met behulp van enkele recycleerbare materialen kom je al heel ver! Vervolgens bespreken we hoe je sensoren aansluit en de robot kan programmeren in een grafische programmeertaal. Binnenkort verschijnt bovendien ook een versie met tekstueel programmeren.

Interessante links

Errata

In elk boekje sluipen er foutjes. In onze eerste druk zijn volgende foutjes geslopen:

  • pagina 35: A. Het 'Zet klaar'-gedeelte (i.p.v. herhaal-gedeelte). De tweede paragraaf is wel correct en hoort bij het herhaal-gedeelte van de code.
  • pagina 48: 5V-voeding (i.p.v. voedingssensor)

Additional Materials